Internationellt arbete

Feature during a measles campaign in Rwanda where various products were delivered to prevent neglected tropical diseases (NTD). © World Health Organization/Henrietta Allen, 2006.

Att arbeta internationellt inom hälsosektorn är en dröm för många, men det är viktigt att man förbereder sig väl och har rätt ställda förväntningar. Det finns ett brett spektrum av möjligheter, alltifrån att arbeta på en liten hälsocentral på landsbygden, planering och projektstyrning, till policyarbete på FN etc. Det är viktigt att man gör klart för sig varför man vill åka ut och väljer lämplig arbetsplats utifrån det. Arbetsförhållandena varierar beroende på landet och arbetsuppgifterna, ta gärna kontakt med någon som arbetat där du skall arbeta eller som arbetat på ett liknande ställe och hör om de har några råd och tips.

Det är viktigt att du gör din hemläxa innan du lämnar Sverige. Ordentliga förberedelser gör omställningsprocessen lättare. Förberedelsearbetet brukar ta mycket längre tid än vad man tycker är rimligt därför är det viktigt att börja i god tid innan utresan. Hur lång din checklista blir beror ytterst på dina personliga förhållanden. Är du är ung, ensamstående räcker det oftast med enklare förberedelser. Mer tidskrävande komplicerat blir det om du har familj. Det är lättare att åka ut via företag och organisationer som ofta kan hjälpa till med administstrationen jämfört med att ordna allting själv. Trots goda förberedelser tenderar verkligheten ofta att se annorlunda ut än man föreställt sig, varför anpassningsförmåga och tålamod är egenskaper man ofta får träna.

Vårt mål är att försöka ge er hjälp och inspiration till ert framtida internationella arbete. Vi listar potentiella arbetsgivare och ger er tips på hur man kan förbereda sig administrativt och yrkesmässigt. Kontaka gärna styrelsen om du är intresserad av utlandstjänstgöring och vill diskutera möjligheterna.


access_time 2021-02-16 19:14:00